Usatisfy mini 4K 投影機開箱有問題

因為老婆響網上見到呢部 portable 投影機 Usatisfy mini 4K 想買,咁我上星期經 HKTVmall 上的 NOVA Home 一併和日常用品買。星期六收貨後,星期一拎去 staycation 時做一份驚喜生日禮物。咁佢收到後,room service dinner 都未食完就走去開箱,點知驚喜到爆炸,直頭開箱都有問題。

第二朝 checkout 前我就拍左段片。

響 HKTVMall 買個 Gadget 做生日禮物,一開箱就發現問題? 十分鐘就過熱死機?咁會唔會爆炸架?重咁用?! 真係 you 唔 satisfy。

我拍完片之後,我地分別同 HKTVMall 要求退貨及向香港代理說明產品問題。

HKTVMall 和商戶退貨

基於我們有十分合理的退貨理由,在 HKTVMall APP 要求退貨,等 2-5 個工作天處理。

4日後, APP 的退貨狀態轉為被商戶取消,但 HKTVMall 有電郵給我說仍在跟進中,請我提供資料。我再一次提供資料後,4日後又通知我等多 2-3日。然後再 4 日後電郵只寫一個「商戶回覆代理已與客戶跟進中」,What ?

首先我本人沒有和代理聯絡過,我一直是向 HKTVMall 要求退貨,為何會拉了代理下水?二來我沒聯絡代理,也沒 authorise HKTVMall 或商戶把我的資料交出第四方。我表示失望和重申退貨要求。經過兩星期還沒處理,我同時表示我準備向消委會和海關投訴。

再過一星期,HKTVMall 終於同意退貨,次日上門收回貨品後,過兩天說退款了。本來這個案很簡單,卻花了 4 星期才處理完。

後記:五月我們在黃金電腦商場,偶然發現一件和 Usatisfy mini 4K 外型和功能規格近乎一樣的微型投影機:Visionsonic C8 Pro。到底是誰抄襲誰?還是同一製造商?

https://visionsonic.info/products/VISIONSONIC-C8Pro.html

Related posts

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

*